Dalgalanma Koruma Cihazları, elektrik güç kaynağı şebekeleri, telefon şebekeleri ve iletişim ve otomatik kontrol otobüsleri için kullanılır.
2.4 Dalgalanma Koruma Cihazı (SPD)
Aşırı Gerilim Koruma Cihazı (SPD), elektrik tesisat koruma sisteminin bir bileşenidir. Bu cihaz, koruması gereken yüklerin güç kaynağı devresine paralel olarak bağlanır (bkz. Şekil J17). Ayrıca güç kaynağı ağının tüm seviyelerinde kullanılabilir. Bu, en yaygın kullanılan ve en verimli aşırı gerilim koruma türüdür.Prensip
SPD, atmosferik kaynaklı geçici aşırı gerilimleri sınırlandırmak ve akım dalgalarını toprağa yönlendirmek için tasarlanmıştır, böylece bu aşırı gerilimin genliğini elektrik tesisatı ve elektrik şalt ve kontrol donanımı için tehlikeli olmayan bir değerle sınırlandırır.SPD aşırı gerilimleri ortadan kaldırır:
- ortak modda, faz ve nötr veya toprak arasında;
- diferansiyel modda, faz ve nötr arasında. Çalışma eşiğini aşan aşırı gerilim durumunda, SPD
- enerjiyi dünyaya ortak modda iletir;
- Enerjiyi diğer canlı iletkenlere diferansiyel modda dağıtır.
SPD'nin üç türü:
-
1 SPD yazın
-
2 SPD yazın
-
3 SPD yazın
SPD normatif tanımı
2.4.1 SPD'nin özellikleri
Uluslararası standart IEC 61643-11 Edition 1.0 (03/2011), düşük voltaj dağıtım sistemlerine bağlı SPD'nin özelliklerini ve testlerini tanımlar (bkz. Şekil J19).- Ortak özellikleri
-
1 SPD yazın
-
2 SPD yazın
-
3 SPD yazın
2.4.2 Ana uygulamalar
- Alçak Gerilim SPD
- İletişim ağları için SPD
3 Elektrik tesisat koruma sisteminin tasarımı
Bir binadaki elektrik tesisatını korumak için, seçim için basit kurallar uygulanır- SPD (s);
- koruma sistemi.
3.1 Tasarım kuralları
Bir güç dağıtım sistemi için, yıldırım koruma sistemini tanımlamak ve bir binadaki elektrik tesisatını korumak için bir SPD seçmek için kullanılan ana özellikler şunlardır:- SPD
- Kısa devre koruma cihazı
Aşağıdaki Şekil J20'deki mantık şeması bu tasarım kuralını göstermektedir.
Bir SPD seçimi için diğer özellikler elektrik tesisatı için önceden tanımlanmıştır.
- SPD'deki kutup sayısı;
- gerilim koruma seviyesi U p ;
- işletme gerilimi U c .
3.2 Koruma sisteminin elemanları
Elektrik tesisatı kaynağına her zaman bir SPD takılmalıdır.3.2.1 SPD'nin yeri ve türü
Kurulumun başlangıcında kurulacak SPD tipi, yıldırımdan korunma sisteminin mevcut olup olmamasına bağlıdır. Binada yıldırım koruma sistemi varsa (IEC 62305 uyarınca), Tip 1 SPD kurulmalıdır. Kurulum sonunda gelen SPD için, IEC 60364 kurulum standartları aşağıdaki 2 özellik için minimum değerleri ortaya koymaktadır:- Nominal boşalma akımı I n = 5 kA (8/20) μs;
- Gerilim koruma seviyesi U p ( In'de ) <2,5 kV.
- alanın büyüklüğü ve bağlantı iletkenleri kurmanın zorluğu. Büyük sitelerde, her bir alt dağıtım kasasının gelen ucuna bir SPD yüklemek önemlidir.
- Gelen uç koruma cihazından korunacak hassas yükleri ayıran mesafe. Yükler, gelen uç koruma cihazından 30 metreden daha uzak bir yere yerleştirildiğinde, hassas yüklere mümkün olduğunca yakın ilave koruma sağlamak gerekir. Dalga yansımasının fenomenleri 10 metreden artıyor (bkz. Bölüm 6.5)
- maruz kalma riski. Çok açık bir alan olması durumunda, gelen SPD hem yüksek bir yıldırım akımı akışı hem de yeterince düşük voltaj koruma seviyesi sağlayamaz. Özellikle, bir Tip 1 SPD'ye genellikle bir Tip 2 SPD eşlik eder.
3.4 Tip 1 SPD seçimi
3.4.1 Darbe akımı I imp
- Korunacak binanın tipine ilişkin ulusal düzenlemeler veya özel düzenlemeler bulunmadığında, I imp 60364-5-534 uyarınca branş başına en az 12,5 kA (10/350 waves dalga) olacaktır.
- Düzenlemelerin bulunduğu yerler: standart 62305-2, 4 seviyeyi tanımlar: I, II, III ve IV, Şekil J31'deki tablo düzenleme durumunda farklı I imp düzeylerini gösterir .
3.4.2 Otomatik söndürme akımı takip et i fi
Bu özellik sadece kıvılcım aralığı teknolojisine sahip SPD'ler için geçerlidir. Otomatik söndürme akımı Takip fi hep ileriye dönük kısa devre akımı daha büyük olmalıdır scyerleştirme noktasında.3.5 Tip 2 SPD'nin Seçimi
3.5.1 Maksimum deşarj akımı I max
Maksimum deşarj akımı Imax, binanın bulunduğu yere göre tahmini maruz kalma seviyesine göre tanımlanır. Maksimum deşarj akımının değeri (I max ) bir risk analizi ile belirlenir (bakınız Şekil J32).3.6 Harici Kısa Devre Koruma Cihazının Seçimi (SCPD)
Koruma cihazları (termal ve kısa devre), güvenilir çalışmayı sağlamak için SPD ile koordine edilmelidir;- hizmetin devamlılığını sağlamak:
- Tüm aşırı akım türlerine karşı etkili koruma sağlamak:
3.6.1 SPD'lerin ömrü sonunda kaçınılması gereken riskler
- Yaşlanma nedeniyle
- Bir hata nedeniyle
3.6.2 Harici SCPD'nin Özellikleri (Kısa Devre Koruma Cihazı)
Harici SCPD, SPD ile koordine edilmelidir. Aşağıdaki iki kısıtlamayı karşılamak üzere tasarlanmıştır:Yıldırım akımı dayanım
Yıldırım akımı dayanımı, SPD'nin harici Kısa Devre Koruması Cihazının temel bir özelliğidir. Dış SCPD I 15 ardışık darbe akımları üzerine tökezlememeliyiz n .Kısa devre akım dayanım
- Kesme kapasitesi montaj kurallarına göre belirlenir (IEC 60364 standardı):
- Tesisatın kısa devrelere karşı korunması
3.6.3 Harici SCPD için kurulum modu
- Cihaz “seri”
-
“Paralel” Aygıt
- Fonksiyon bir devre kesici tarafından gerçekleştirilirse, harici SCPD'ye "bağlantı kesme şalteri" adı verilir.
- Bağlantı kesme devre kesicisi, SPD'ye entegre edilmiş olabilir veya olmayabilir.
Not: Gaz boşaltma borulu veya kapsüllenmiş kıvılcım aralığı olan bir SPD durumunda, SCPD, akımın kullanımdan hemen sonra kesilmesine izin verir. Not: IEC 61008 veya IEC 61009-1 standartlarına uygun S tipi artık akım cihazları bu gereksinime uygundur.
3.7.1 Giriş koruma cihazları ile koordinasyon
Aşırı akım koruma cihazları ile koordinasyon Bir elektrik tesisatında, harici SCPD, koruma aparatına özdeş bir aparattır: bu, koruma planının teknik ve ekonomik optimizasyonu için ayrımcılık ve basamaklandırma tekniklerinin uygulanmasını mümkün kılar. Artık akım cihazları ile koordinasyon SPD bir toprak kaçağı koruma cihazının altına monte edilirse, ikincisi “si” veya seçici tipte olmalı, en az 3 kA (8/20 μ akım dalgası) darbeli akımlara bağışıklığa sahip olmalıdır.4 SPD kurulumu
Bir SPD'nin yüklere bağlantıları, korumalı ekipmanın terminallerinde voltaj koruma seviyesinin (Up up) değerini azaltmak için mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır. Ağa ve topraklama terminal bloğuna yapılan toplam SPD bağlantı uzunluğu 50 cm'yi geçmemelidir.4.1 Bağlantı
Ekipmanın korunması için temel özelliklerden biri , donanımın terminallerinde dayanabileceği maksimum voltaj koruma seviyesidir (U p yüklü ). Bu duruma göre, bir SPD U gerilim koruma seviyesi ile seçilmelidir s ekipmanın korunması için uyarlanmış (bakınız Şek. J38). Bağlantı iletkenlerinin toplam uzunluğu L = L1 + L2 + L3. Yüksek frekanslı akımlar için, bu bağlantının birim uzunluğu başına empedans yaklaşık 1 μH / m'dir. Dolayısıyla, Lenz yasasını bu bağlantıya uygulamak: ∆U = L di / dt Normalleştirilmiş 8/20 currents akım dalgası, 8 kA'lık bir akım amplitüdüne bağlı olarak, kablo başına metre başına 1000 V'luk bir voltaj artışı yaratır. AU = 1 x 10 -6 x 8 x 10 3 /8 x 10 -6 = 1000 V Sonuç olarak, kurulmuş olan ekipman terminalleri üzerindeki voltaj: yüklü U p = U p + U1 + U2 Eğer L1 + L2 + L3 = 50 cm ise ve dalga 8 kA amplitüdünde 8/20 μ ise, ekipman terminallerindeki voltaj U p + 500 V olacaktır .
4.1.1 Plastik mahfaza içindeki bağlantı
Aşağıdaki Şekil J39a, bir SPD'nin plastik muhafazaya nasıl bağlanacağını göstermektedir.4.1.2 Metalik muhafaza içerisinde bağlantı
Metalik bir mahfazada bir şalt tertibatı durumunda, SPD'yi doğrudan metalik mahfazaya bağlamak akıllıca olabilir, mahfaza koruyucu iletken olarak kullanılır (bkz. Şekil J39b). Bu düzenleme IEC 61439-2 standardına uygundur ve ASSEMBLY üreticisi muhafazanın özelliklerinin bu kullanımı mümkün kıldığından emin olmalıdır.4.1.3 İletken kesiti
Önerilen minimum iletken kesiti dikkate alınır:- Sağlanacak normal hizmet: Yıldırım akımı dalgasının maksimum gerilim düşümü altında akışı (50 cm kural).
- İletkenlerin kısa devre akımlarına dayanması: İletken, maksimum koruma sisteminin kapanma süresi boyunca kısa devre akımına dayanmalıdır.
4.2 Kablolama kuralları
- Kural 1: Kurallara uyulması gereken ilk kural, ağ (harici SCPD aracılığıyla) ve topraklama terminal bloğu arasındaki SPD bağlantılarının uzunluğunun 50 cm'yi aşmaması gerektiğidir.
- Kural 2: Korunan giden besleyicilerin iletkenleri:
- Kural 3: Döngü yüzeyini azaltmak için gelen besleyici faz, nötr ve koruma (PE) iletkenleri yan yana koşmalıdır (bkz. Şekil J42).
- Kural 4: SPD'nin gelen iletkenleri, bağlanarak kirlenmelerini önlemek için korunan giden iletkenlerden uzak olmalıdır (bkz. Şekil J42).
- Kural 5: Kablolar, çerçeve halkasının yüzeyini en aza indirgemek için (varsa) muhafazanın metalik parçalarına (eğer varsa) sabitlenmeli ve bu nedenle EM bozulmalarına karşı koruma etkisinden faydalanmalıdır.
5 uygulama
5.1 Kurulum örnekleri
Çözümler ve şematik diyagram
- Parafudr seçim kılavuzu, palanga tesisatının giriş ucundaki ve ilgili bağlantı kesme devre kesicisinin kesin değerinin kesin değerini belirlemeyi mümkün kılmıştır.
- Hassas cihazlar (U p <1,5 kV), gelen koruma cihazına 30 m'den daha fazla yerleştirildiğinden, ince koruma parafudrları yüklere mümkün olduğunca yakın monte edilmelidir.
- Soğuk oda alanlarında daha iyi hizmet sürekliliği sağlamak için:
- Atmosferik aşırı gerilimlere karşı koruma için:
Kablolama önerileri
- Binanın toprak sonlandırmasının eşitlikliliğinin sağlanması. - Döngüsel güç kaynağı kablo alanlarını azaltın.Kurulum önerileri
- Bir parafudr, Imax = 40 kA (8/20 μs) ve 20 A değerinde bir iC60 bağlantı kesme şalteri takın.
- İnce koruma parafudrlarını, Imax = 8 kA (8/20 μs) ve 20'de belirtilen iC60 bağlantı kesme şalterlerini takın.