Güvenlik Işık Perdeleri

Güvenlik Işık Perdeleri

Endüstriyel Sensörler

Gelişen teknoloji ile üretim dünyası git gide daha da otomatik bir hale gelmiş durumdadır. Bunun neticesinde de endüstriyel sensörler, verimliliğin ve de güvenliğin daha da fazla arttırılmasının adeta anahtarı haline gelmiştir. Günümüzde çok büyük önem teşkil etmekte olan endüstriyel sensörler, çağımız fabrikalarının adeta gözleri ve kulakları olma niteliği barındırmaktadır. Güvenlik ışık bariyeri  lazer güvenlik perdesi algılayıcısının üzerine düşen ışığın şiddetinde bir değişiklik olup olmadığını tespit etme özelliği barındıran bir cihazdır. Bu cihazların modellerine göre değişiklik gösteren özelliklerinin varlığı söz konusudur.
Işık perdeleri, makine uygulamalarında emniyetin sağlanmasında oldukça önemlidir.
Mükemmel güvenlik çözümlerinden biri olarak hayatımızda varlık gösteren güvenli ışık bariyerleri, tehlike arz eden noktaların ve tehlikeli nitelikte olan alanların son derece güvenilir ve ekonomik şekilde emniyete alınması gerekliliği söz konusu olan her noktada rahatlıkla kullanılabilir bir özellik taşımaktadır. Güvenli ışık bariyerleri çeşitlere bağlı olarak farklı nitelikteki makina fonksiyonlarına entegre bir şekilde ya da güvenli kontrolör çözümleri üzerinden tercih edilebilir bir özellik barındırmaktadır.

Güvenlik Işık Bariyeri Özellikleri

- Temassız Algılama Özelliği; herhangi bir temas olmaksızın bir nesneyi algılayabilir. Temassız algılama özelliği, sensörün daha uzun ömürlü sağlar ve nesneye asla zarar vermez. - Yüksek hassasiyetle saptama özelliği; Gelişmiş nitelik barındıran bir optik sistem ve elektronik devre teknolojisi vasıtasıyla oldukça yüksek bir algılama hassasiyeti sağlanmaktadır. - Kısa tepki süresi; Algılama gayesiyle optik ışın kullanımı LS-401 modeldeki fotoelektrik lazer sensörlerin oldukça hızlı bir biçimde, çok yüksek bir hızda üretim hattında rahatlıkla kullanılabilmesine imkan verir. - Uzun Algılama Aralığı: Güvenli ışık bariyerlerindeki uzun algılama aralığı farklı uygulamalar için lazer sensörleri uygun bir duruma getirir. En yüksek düzeyli algılama aralığı 20 m olan doğrusal ışın çeşidi ve en fazla algılama algılama aralığı 10 m olan retrorefraktif çeşitler de buna dahildir.

Güvenlik Işık Bariyerinde kullanılan Sensör Çeşitleri

Mevcut algılama modu doğrultusunda sınıflandırma - Doğru Işık, Işın vericiden alıcıya doğru geçiş yapan ışık huzmesini engelleyen bir nesneyi algılar. - Küçük nesne saptanabilir - Hassas algılama özelliği - Uzun algılama mesafesi - Şekil, renk ya da algılama cisimlerin opak olmasından etkilenmez
Işık perdesi uygulamaları ile fabrikalarda daha emniyetli sistemler yaratılabilir
Çıkış Devresine Göre Sınıflandırma İşlemi Röle Temas
  • AC yük veya DC yükü Sürücüler
  • Bir kaç amperlik geniş anahtarlama kapasitesi
  • Transistörlü olanlarla kıyaslandığında tepkiyi gecikmeli olarak vermektedir.
Güvenlik Işık BariyeriniDoğru Kullanım İçin Önlemler Nelerdir? Yabancı nitelik taşıyan ışığın cihaz üzerindeki etkisi; Harici lambalarının yaydığı yoğun ışık ya da yansıması durumunda, sensörün çalışması olumsuz etkilenebilir. Sensörün düzgün bir biçimde çalışmasını etkileyen ortam ışığının söz konusu olması durumunda, bunu engellemek için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Duyarlılık ayarının yapılması; Ortamdaki ışık şiddeti ya da daha koyu hale gelmesi durumunda hassasiyet düzelticinin saat yönünde ya da saatin tersi yönünde ihtiyaca göre çevirmek gerekmektedir. Alınabilecek Diğer Tedbirler -Cihazdaki ayar mesafesi belirtilmiş olan algılama aralığına eşit ya da bundan daha az olmalıdır. -Kirli ya da tozlu bir ortam sensörün çalışmasına olumsuz bir etki oluşturabilir. -Mevcut besleme gerilimi değişiminin nominal değerin içinde olduğu mutlaka doğrulanmalıdır. -Lens yüzeyinde biriken toz ya da kir varlığı söz konusuysa ve ışığın iletimi engellenmiş durumda ise, algılama mümkün olmayabilmektedir. -Cihaz üzerindeki sensörün yağ, su, gres vb, gibi organik nitelik barındıran çözücülerle doğrudan temas etmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Facebook
Twitter
LinkedIn