Servo Motor Nedir?

Servo Motor Nedir?

Servo Motor Nedir ve Ne Zaman Kullanılır?

Herhangi bir elektromekanik proje için bir elektrik motorunun seçimi esastır. Proje maksimum hassasiyet gerektirdiğinde, bu makalenin yıldızı hakkında düşünmek giderek yaygınlaşmaktadır: Servo Motor. Nasıl çalıştıklarını ve neden robotik ve endüstriyel sektörlerde son derece hassas hareketler gerektiren temel cihazlardan biri olduklarını öğrenelim.

Servo Motor Nedir?

Servolar olarak da adlandırılan bu cihazlar hız, tork ve konumun hassas kontrolü için çalıştırma cihazlarıdır. Frekans dönüştürücülere dayalı çalıştırmalara kıyasla daha iyi performans ve hassasiyete sahiptirler, çünkü bunlar konum kontrolü sunmaz ve düşük hızlarda düşük verimliliğe sahiptir.

Bir servo motor, mekanik hareketi (şaftın dönüşlerini) hareket kontrolörü tarafından yorumlanan dijital darbelere dönüştüren bir kodlayıcı içeren bir cihazdır. Ayrıca bir sürücü içerir ve birlikte konumu, torku ve hızı yöneten bir devre oluştururlar.

Ana özellikleri tork ve hızdır.

Servomotorlar kamera zumlarında, asansör kapılarında veya evde sahip olabileceğimiz aletlerde bulunabilir.

Servomotorun ne olduğundan bahsettik ama tam olarak neyden oluşuyor? Nasıl çalışır? Bunu bir sonraki bölümde göreceğiz.

Servo Motorun Parçaları

Servomotor şunlardan oluşur:

  • Elektrik motoru: Bu, milinden hareket üretmekten sorumludur.
  • Kontrol sistemi: Bu sistem elektrik darbeleri göndererek motorun hareketi üzerinde kontrol sağlar.
  • Sürücü sistemi: Hız ve torku artırabilecek veya azaltabilecek dişliler tarafından oluşturulur.
  • Potansiyometre: Merkezi mile bağlanır ve her zaman motor milinin açısını bildirir.
Servo Motor Temeli

Servo Motor Ne Zaman Kullanılır?

Servo motorlar, robotların tasarımında ve üretiminde temel kabul edilir. Bunlar hassas ve kontrollü mekanik konumlandırma gerektiren sistemlerdir. Bunları endüstriyel otomasyon veya büyüyen robotik cerrahi alanı gibi alanlarda görebiliriz.

Dijital servo motorların ortaya çıkmasıyla birlikte kontrol ve verimlilik konusunda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Performanstaki artış, tüm işi yapmak için bir mikrodenetleyici kullanan kontrol elektroniklerinden kaynaklanır. Bu gerçek motora daha fazla kontrol darbesi beslenmesine izin vererek hareket hassasiyetini ve performansını artırır.

Öte yandan, saniyede daha fazla potansiyometre okuması yapılır ve çok daha küçük bir devreyle daha fazla gücün kontrol edilmesini sağlayan daha verimli ve daha küçük sürücüler kullanılır. Bu yeterli değilse, mikrodenetleyici seyahat, merkezi konum, nötr bölge vb. Gibi belirli parametreleri programlama şansı sunar.

Servo motorlar her türlü kontrollü hareketi yaratmamıza izin verir ve şüphesiz yeni teknolojiler geliştirirken önemli bir atılımdır.

Facebook
Twitter
LinkedIn